Gratis billeder på nettet
- til hjemmesider, bannere, præsentationer m.v.
15. december 2019
Uanset om du skal lave nyt webdesign, bannere til sociale medier, annoncer med baggrundsbilleder m.v., så er der behov for billeder, og hvis ikke lige man har økonomien til at hyre en fotograf, så må man finde billeder på nettet.
De absolut bedste billeder finder man uden tvivl hos de store kendte billedbanker såsom iStock, Shutterstock m.v., men her får man i den grad også lov til at betale for dem.
Gudskelov er der gratis muligheder som sagtens kan stå distancen. Nedenfor har vi samlet de sider, som vi selv bruger. Der er en enkelt betalingsside imellem, men den er kommet med på listen fordi den er billig (og god).

Pexels
Pexels leverer et kæmpe kartotek af billeder, og det er den billedbank vi oftest starter med.
Pris: Gratis

Unsplash
Unsplash har ligeledes et stort kartotek, og selvom der er nogle gengangere fra Pexels, så er der også unikke billeder.
Pris: Gratis

StockSnap
StockSnap leverer også varen, og her er der igen masser at vælge mellem. De er også gode til sæsonfotos.
Pris: Gratis

Pixabay
Med over 1 million billeder, kan Pixabay bestemt også være med, og de har været med i mange år.
Pris: Gratis

Freepik
Freepik har lidt af det hele - fotos, vektor-filer, fritlagte billeder og mockups. En stor del er gratis.
Pris: Gratis

Gratisography
En knap så stor billedbank, men til gengæld med meget originale og til tider spøjse billeder.
Pris: Gratis

SplitShire
En mindre billedbank, men som engang imellem kan overraske. Det sidste stop før man giver op :-).
Pris: Gratis

JumpStory
Jumpstory er ikke gratis, men det er billigt, det er dansk og der er mere end 10 millioner billeder, grafik m.v.
Pris: 119,- pr. måned
Vælg de rigtige gratis billeder
Gratis billeder på nettet bliver brugt meget ofte, og derfor kan det godt betale sig at lede lidt i dybden, når man skal finde billeder til sine projekter. For de billeder der som oftest dukker frem forrest i søgeresultaterne, er også dem der er brugt mest, og det er jo knap så originalt, og man vil fra tid til anden se ens konkurrenter gøre brug af de samme billeder.
Husk at optimere billederne
Komprimér billedet
Når du har dit billede klar i den rigtige størrelse, så slå et smut forbi TinyJPG, og få hevet de sidste kilobyte ud, så dit billede fylder så lidt som muligt, inden du uploader det til hjemmesiden.
Husk ALT-tagget
Når du har downloadet en passende størrelse - eller ændret størrelsen efterfølgende, måske redigeret det en anelse i Photoshop eller et andet redigeringsprogram, så omdøb filnavnet til noget passende, og husk at brug ALT-tagget. Et ALT-tag er en beskrivelse af billedet, og det er nemt at gøre i eksempelvis WordPress.
Med et ALT-tag giver du Google besked om hvad dit billede forestiller, og du får en lille SEO-gevinst ud af det, hvis din beskrivelse omhandler det samme som sidens overskrift.
Frie billeder på nettet
Frie billeder på nettet har den fordel, at man som regel ikke skal tænke på rettigheder, for på ovenstående sider har virksomhederne (Pexels, Unsplash m.v.) selv styr på rettigheder, og ellers hører gratis visuelt materiale på nettet ind under Creative Commons license.
Men der er jo altid et "men". Såfremt man finder billeder med brands, logos m.v. skal man lige tjekke en ekstra gang, om man må bruge billedet kommercielt. Eksempelvis finder du måske et billede med en bil hvor bilmærket er synligt, og her må du gerne bruge billedet på en blog som et eksempel, men ikke nødvendigvis i en reklame for dit eget produkt.
Forfatter
Christian Cortsen
Indehaver af Vektropol