Året der gik – 2023

25. december 2023
Året der gik 2023
Forfatter på bloggen Christian Cortsen
Af Christian Cortsen
Jeg er grafisk designer og webdesigner, indehaver af det grafiske bureau Vektropol og forfatter her på bloggen.
Opret forbindelse med mig på LinkedIn

Her – en lille uge inden 2023 forsvinder ud i det blå, sidder jeg tilbage med en følelse af at det hele er gået for stærkt i år. Jeg synes 2023 er forsvundet, før det overhovedet kom i gang.

Den slags følelser har ikke altid været i min bevidsthed, for der var jo nok af dage, måneder og år at tage af, men efterhånden som jeg bliver ældre (i skrivende stund 44 somre), bliver jeg mere og mere bevidst om det. Det med at fylde – ikke bare weekender og ferier, men også hverdage ud med mere end arbejde og hamsterhjul, for ellers flyder det hele sammen i en ensfarvet suppe.

Penge har aldrig været et mål for mig. Bevares – penge skal der til for at leve, men jeg har altid synes at jagten efter gazeller (Børsens Gazellepris) var fjollet, for den beviser kun at man kan maksimere profit. Den fortæller intet om processen, om humøret, om helbredet og arbejdsmiljøet undervejs – og er det værd at stile efter?

En Gazellepris giver mulighed for at drømme om Porsche og Strandvejsvilla, men hvis man har sat helbred og familieliv på spil for at opnå det, er det så det værd?

Selvfølgelig kan jeg lide penge, og selvfølgelig vil jeg – ligesom alle andre gerne tjene mere, men for mig kommer det kun til at ske, hvis jeg synes processen er sjov, og hvis familien ikke lider under min iver.

Opgaverne i 2023

Opgaverne i år har været spændende, men det har bestemt også været lidt af en rutschebane. 2023 startede ekstremt godt, med mange og gode opgaver, men over sommeren blev det noget sværere efter udmeldinger om recession, stigende priser, stigende renter og meget andet.

Jeg kan til tider blive bitter over hvor meget magt regeringen har når de melder sådan noget ud, for det har stor indflydelse på erhvervslivets mod i sådan en periode. I efteråret fandt man så ud af at det ikke var så slemt alligevel, og at der faktisk var masser af penge i det danske samfund og i Statskassen, og så oplevede jeg – lige som så mange andre igen tilstrømning af nye kunder.

Det blev lidt en storm i et glas vand, men når man nu har været selvstændig så længe, så lærer man også at tackle nedgangsperioder.

Status her i slutningen af 2023 er at der har været færre nye kunder, men til gengæld har det været større opgaver for større virksomheder, og det har bestemt været spændende. Primært har opgaverne i år været koncentreret omkring logodesign og webdesign, men der har også været bestillinger på langt flere designmanualer en tidligere.

Sociale medier

Hvis du følger mig på sociale medier, så har du sikkert opdaget at der har været rungende tavst. Jeg har blandt andet studeret online markedsføring, og ved om nogen hvor stor effekt sociale medier kan have, men jeg finder det ofte ret uinteressant, og får på ingen måde lavet opdateringer så ofte som jeg burde. Måske kunne det være et nytårsforsæt?

På LinkedIn meldte jeg mig helt ud for en stund. Jeg loggede ud og slettede app’en og har endnu ikke downloadet den igen. Det kommer nok i 2024, men jeg blev så hamrende træt af jargonen “derinde”, at jeg måtte have en pause.

Hvorfor er det blevet en kamp for kvantitet fremfor kvalitet? Der bliver skrevet om så mange ligegyldige ting – kun for at opnå reach og synlighed, og spøjst nok liker og kommenterer følgere i ét væk – uanset om de finder det interessant, men også for at opnå reach og synlighed.

Vi har seriøst brug for et SoMe-reality-check!

Hvad skal der ske i 2024?

Der er allerede bookede opgaver for de første par måneder, så 2024 kommer nok til at starte som business-as-usual, men jeg har altid haft mange idéer. Nogen bliver til noget, men langt de fleste bliver ved idéerne. I 2024 tror jeg dog at jeg vil støve nogle af idéerne af, og få gjort noget ved dem.

Jeg har gennem flere år designet plakater når jeg har fået en idé til et design. Disse plakater er dog aldrig nået videre end min harddisk, og jeg overvejer – eller rettere satser på, at lave en webshop i løbet af året, hvor disse plakater skal sælges. Det kommer naturligvis an på hvor travlt året bliver, for selvom plakatdesigns ofte ser enkle ud, så kan jeg skrive under på, at det er de ikke ;).

Det sidste års tid har tanken om at gøre Vektropol lidt større også været til stede. Med andre ord; at finde en partner, men for nu forbliver Vektropol en enkeltmandsvirksomhed. Det trives jeg bedst med… tror jeg.

Godt nytår!

Er du nået helt her til vejs ende i dette blogindlæg, så vil jeg sige tak fordi du læste med – og rigtig godt nytår til dig!