

Pris på logo design kan variere meget – fra mistænkelig billig til en større investering. Måske er du på jagt efter et logo til din virksomhed, og så er du landet her, fordi du har svært ved at finde hoved og hale i priserne, og er i tvivl om hvad du skal gå efter – og hvor meget du skal betale for det.
Jeg håber at jeg kan gøre dig lidt klogere på det i dette indlæg, for ja – som logodesigner, kan selv jeg blive overrasket over hvor stor forskel der ofte er i priserne. Forskellen i pris på logo design, kan afspejle designerens dygtighed og erfaring, det kan afspejle arbejdets længde og sværhedsgrad m.v.
Jeg ved også af erfaring, at mange der er på jagt efter et logo, har svært ved at forstå – og bliver overrasket over, at noget “så simpelt” som et logo, ofte kan løbe op i adskillige tusinde kroner, men det kommer vi nærmere ind på lige her…
Processen i arbejdet med et professionelt logo design
Udarbejdelse af et unikt og professionelt logo tager tid, og det kan tage alt mellem en uge og op til en måned, før det helt rigtige design er færdigt.
Tilgangen og arbejdet med det, kan naturligvis variere fra designer til designer, men for mit vedkommende forløber arbejdet sig sådan her:
1. Dialog
Kunden ringer, og vi tager en dialog om hvilken branche det handler om, om ønsker, om farver, om værdier og meget mere.
2. Research
Jeg går i gang med at tænke tanker, lave research om branchen og konkurrenter i både ind- og udland.
3. Skitser
Herefter starter arbejdet med at lave skitser med pen og papir.
4. Digitalt
Når jeg har skitseret mig frem til nogle idéer, går jeg i gang med at tegne det ind digitalt. Det er en proces der tager tid, for tykkelse, afstande, kanter, farver m.v. er langt fra ligegyldigt. Det har stor betydning for det færdige produkt, og jeg laver som oftest en del versioner af det samme logo, med små ændringer, så jeg til sidst kan vælge det der fungerer bedst.
5. Skrifttype(r)
Så er det tid til at finde den helt rette skrifttype, og det er igen en proces der tager tid. Ét er at finde den rette skrifttype, det næste er så at finde den rette tykkelse, den rette afstand mellem bogstaverne m.v.
6. 2 versioner af logoet
Herefter laver jeg som regel – hvis det passer ift. logoet, to versioner. En horisontal version og en vertikal version.
7. Uniqueness
Nu kommer arbejdet med at støvsuge nettet og databaser for lignende logoer, for jeg skal helst sikre mig at logoet er unikt – og ikke er lavet af andre.
8. Præsentationen
Til sidst sætter jeg det hele pænt op i en præsentation, og genererer en PDF til kunden.
Men… det stopper ikke her. For jeg laver altid 2-4 forslag til kunden, så ovenstående arbejde skal ganges med 2, 3… eller 4. Og hvis nu kunden ikke er tilfreds med nogen af logoerne, så fortsætter arbejdet.
Når kunden er tilfreds med et endeligt logo, så skal der endvidere laves en logobank til kunden, indeholdende alle nødvendige filformater – AI, PDF, PNG, SVG m.v.
Et logo baseret på idé og værdi
Ingen lang snak uden eksempler. Talk the talk vs. walk the walk.
Nogle gange fungerer et logo bedst med tekst alene, og andre gange giver det mening at lave et grafisk element, som indeholder dybereliggende idé og værdi.
Ovenstående eksempel er det logo jeg designede til MicroBak. Det er en virksomhed beskæftiger sig med desinficering af lokaler, køretøjer m.v. De bruger en unik teknologi, hvor de partikler der kommer ud af deres “spraymaskine” bliver ladet via en elektrode, og på den måde tiltrækker de sig til alle overflader.
MicroBaks logo
Ved første øjekast ser MicroBaks logo ovenfor simpelt ud – og det er bestemt også meningen, for så har vores hjerner nemmere ved at huske det. Men der er mere i det grafiske element, end man regner med.
- Det grafiske element består af dråber/partikler.
- Dråberne er sat sammen, for at symbolisere at de angriber inficerede områder.
- De 5 dråber danner tilsammen et M.
- Den blå farve er valgt, da det ofte forbindes med vand, og den blå farve udstråler endvidere styrke og tillid.
Man kunne selvfølgelig have valgt at illustrere den spraymaskine virksomheden bruger, men det havde hurtigt givet et spraglet udtryk – og der havde hverken været meget idé eller værdi i det.
Gratis og billigt logo design
Men hvorfor betale i dyre domme for et logo, når man ved simple søgninger på Google, både kan finde udbydere af gratis og billigt logo design? Tja… det er jo helt op til den enkelte, men der er en hel del forskelle, som man skal være opmærksom på, hvis man går efter gratis og billige løsninger.
- Et gratis logo – som mange især udenlandske udbydere tilbyder er ikke unikt, og der er derfor stor risiko for, at andre virksomheder har det samme logo. Derudover får du det som regel ikke leveret i vektorformat, og dermed kan dit logo ikke skaleres uden kvalitetstab.
- Et billigt logo kan sagtens være løsningen for dig, der ikke har de store krav. Du skal måske bare have et eller andet at smække på firmabilen og fakturaen, og så gider du ikke tænke meget mere over det. Og det kan være fint for nogen, men idéen med et unikt og idébaseret logo der indeholder værdi forsvinder. Det bliver sjældent et logo som dine potentielle kunder husker, og du bliver højst sandsynlig aldrig helt glad for det.
- Det billige logo som du måske bestiller hos en dansk designer, er ikke altid så dansk som man skulle tro. Det er set flere gange, at din ordre bliver sendt direkte videre til udlandet, hvor leveomkostninger, moms og skat er noget anderledes end på vores breddegrader.
Det “dyre” logo
Hvornår er et logo så dyrt? Er det når det koster 5.000,-? Når det koster 10.000? Når det koster 50.000?
I mine øjne – og ja, jeg er naturligvis farvet af mit erhverv, så er et logo en investering i virksomheden. Det er det element, som du bruger til at brande din virksomhed visuelt. Det er det som alle dine potentielle kunder ser. Det er det som de ser med det samme, når de besøger din hjemmeside, når de får dit visitkort og når de ser din firmabil.
Og hvad er det så værd? Ret meget set med mine briller. Det er dit logo som i meget høj grad, er medvirkende til at vække interesse og tillid til din virksomhed – og så er det elementet, som skal øge genkendeligheden, så folk husker dit brand.
Man kan også stille et andet spørgsmål. Hvad er din virksomhed værd, og hvad vil du have den skal udstråle? Der er jo ikke megen idé i at være en dygtig konsulent med en høj timepris, hvis ikke logoet udtrykker den værdi.
Måske var Mærsks, Apples og Amazons logo også en dyrere investering, men jeg gætter på, at det har betalt sig tilbage mange gange.
Konklusion
Og hvad er konklusionen så når det handler om pris på logo design?
Hvis du har et ønske om at lave en bæredygtig virksomhed, der eksisterer i mange år frem, og du gerne vil signalere tillid og værdi, så se på udgiften til et firmalogo som en investering. En investering i din virksomhed, og et “redskab” til at brande din service eller dit produkt på bedst mulig vis. Og hvad du så vil ofre på det, må være helt op til dig, men pris på logo design skal gerne matche den værdi, som du ønsker at få ud af det.
Del dette indlæg


Brug WebP i dit webdesign
Christian Cortsen


WordPress Theme – det bedste tema til din hjemmeside
Christian Cortsen


Danske logoer
Christian Cortsen