
Vores lille land rummer en del store virksomheder, og her i dette indlæg kigger jeg lidt nærmere på nogle af de største, og mest kendte danske virksomheders logoer.
De største danske virksomheders logoer
Mærsk, Carlsberg, Arla, Vestas… vi kender dem alle sammen. Store danske virksomheder som har klaret sig godt i årevis, både herhjemme og internationalt.
Disse virksomheder er så store brands, at vi som regel kun i et kort glimt skal se deres logo, før vi kan identificere dem. Ikke nødvendigvis ved at læse deres navn, men på farver og former. Det kan være Mærsks karakteristiske stjerne, Carlsbergs old-school skrifttype, Arlas meget levende logo der står ud fra mængden m.v.
Søger du en professionel logo designer – klik her.
Enkelthed præger logoerne
Når man tager et hurtigt kig på logoerne ovenfor, er der én ting der går igen – måske pånær Arlas logo, og det er enkelthed.
Der er skåret helt ind til benet, og alt unødvendigt er sorteret fra, og det er kendetegnet ved et godt logo. Et logo skal være nemt at huske og genkende. Det skal være et varemærke for virksomheden, og være nemt at afkode uanset størrelsen – fra visitkort til store skilte.
Samtidig er det også tydeligt at tre farver er de dominerende farver, i de største danske virksomheders logoer; blå, rød og grøn – og det er langt fra tilfældigt.
- Carlsberg og DLG har valgt den grønne farve, fordi deres produkt stammer fra naturen (korn, urter).
- Danske Bank og Nykredit har valgt den blå farve, fordi man ofte forbinder denne farve med noget finansielt og professionelt.
- USTC, Mærsk og Vestas har også valgt blå, fordi det udover professionalisme refererer til hav og vind.
Vil du vide mere om farver, og hvordan de kan bruges i design, så læs mit indlæg om farvernes betydning her.
Flere danske logoer
Vi tager en tur mere i logo-manegen hos nogle af de store danske virksomheder, og heriblandt er et af mine absolutte favorit-logoer; Hummel.
Hummel betyder humlebi på tysk, og deres bomærke (det grafiske symbol), blev varemærket for virksomheden efter 1969. Deres bomærke er visuelt lækkert med god symmetri og enkelthed, og det kan bruges i alle farver.
Humlebien blev valgt som visuel branding for virksomheden, fordi dette insekt der ifølge tyngdeloven ikke bør kunne flyve (grundet stor krop kontra små ben og små vinger), gør det alligevel. Et dyr som virkelig overrasker, som i en reference til professionelle sportsfolk som forsøger at bryde grænser for formåen og resultater.
En del af virksomhederne – både herunder og ovenfor, har gennem årene beholdt deres logo, men der er også fornyelse at spore hos flere af dem. Netto udskiftede blandt andet skrifttypen i 2014, Dagrofa skiftede logo i 2016 og det samme gjorde Falck i 2020.
En stor del af virksomhederne holder dog fast i det oprindelige design, og en virksomhed som Carlsberg er i dag gået tilbage til deres oprindelige logo, efter at have ændret i deres design ad flere omgange.
Den store forskel på logoer
Der er stor forskel på danske logoer. Fra dem hvor typografien er i fokus, til de andre hvor et unikt bomærke tager opmærksomheden.
Hvis man lægger mærke til bomærkerne, så er det meget sjældent en illustration af hvad virksomheden laver. Her er der i stedet taget udgangspunkt i en værdi, et navn eller en anden reference.
- Grundfos’ logo er eksempelvis en abstrakt figur der viser to krydsende kredsløb, der refererer til de pumper de producerer.
- Netto-hunden som bliver kaldt Scottie (af arten skotsk terrier), blev valgt som bomærke for Netto, fordi den refererer til en skotte, som ofte kendetegnes ved at være stædige og passe på pengene.
- Falcks logo og navn stammer fra grundlæggeren Sophus Falck, der lagde navn til virksomheden. Falken der er bomærket, er kendetegnet ved at være hurtig og handlekraftig, som også er en del af Falcks værdier i dag.
Der kan være fordele i at have et unikt bomærke, for det kan øge genkendeligheden, og det kan være nemmere at brande sig via et “mærke”, men det er ikke altid muligt, at lave et grafisk symbol som indkapsler virksomheden, og så må man i stedet benytte sig af typografi.
Nogle virksomheder benytter sig af eksisterende skrifttyper, som til tider bliver modificeret, og andre virksomheder får udviklet deres egen skrifttype.
Enkelte virksomheder formår endda, at få et grafisk symbol indkapslet i typografien. Eksempelvis bladet i DLGs logo.
Vil du have dansk logo design?
Er du på udkig efter et logo til virksomheden, så se mere på min side om logodesign her →