Skrifttyper – de 10 bedste betalte fonte

24. juni 2023
Test af skrifttyper
Forfatter på bloggen Christian Cortsen
Af Christian Cortsen
Jeg er grafisk designer og webdesigner, indehaver af det grafiske bureau Vektropol og forfatter her på bloggen.
Opret forbindelse med mig på LinkedIn

I mit første blogindlæg om skrifttyper, skrev jeg om mine favoritter blandt de bedste gratis fonte. I det her indlæg vil jeg derimod komme ind på mine 10 personlige favoritter blandt de betalte fonte.

Hvorfor betale for skrifttyper?

Men hvorfor overhovedet betale for skrifttyper? Kan man ikke bare nøjes med dem der er gratis?

Svaret er både jo – og nej. Der findes virkelig nogle gode muligheder indenfor gratis skrifttyper, men for hver én der er god, er der også 1.000 der er knap så gode. De betalte derimod har bevist deres værd, og der er typisk brugt længere tid på at udvikle dem, så man får i de fleste tilfælde en højere kvalitet.

De betalte har også ofte den fordel, at de er et lille kunststykke i sig selv. Man bliver sjældent træt af dem eller finder dem kedelige over tid. De er blevet justeret frem og tilbage indtil de er ligesom de skal være. De kan ofte stå helt alene – uden meget andet “pynt” og bare funkle for sig selv, og det er lige det der gør forskellen.

Her kommer mine 10 personlige favoritter, som jeg ofte bruger i mit arbejde med logodesign;

1. Sequel Sans

Dette er min absolutte nummer 1 – og det er et helt personligt, og nok også ret konservativt valg. Den er flittigt brugt, men den er klassisk, går aldrig af mode og så har den en enorm autoritet over sig.

Du nikker nok genkendende til skrifttypen når du ser billedet her under, for den ligner mistænkelig meget Helvetica, som er en verdens mest kendte skrifttyper.

Og du har helt ret, for forskellen er ikke stor, men den er der. Der er lavet en del opdaterede versioner af Helvetica – blandt andet Neue Helvetica, Neue Haas Grotesk, PP Neue Montreal m.v., men for mig er Sequel Sans numero uno!

Sequel sans skrifttype

Se, køb og download Sequel Sans lige her →


2. Hellix

Dette er en relativ ny skrifttype, som tog hele 6 år at udvikle. De første streger blev tegnet i 2011, og først i 2017 var Hellix klar til at komme på markedet – og så kan man jo godt forstå, at det koster penge.

Hvis man “analyserer” Hellix lidt, er den egentlig en spøjs størrelse, for den minder isoleret set om mange andre skrifttyper, men den har lige de twists der gør den helt unik.

Det er en skrifttype der både er stilfuld, troværdig og positiv at se på.

Hellix skrifttype

Se, køb og download Hellix lige her →


3. Gilroy

Man kommer bestemt heller ikke udenom Gilroy i et blogindlæg som dette.

Gilroy er udviklet af skrifttype-guruen Radomir Tinkov i 2016, og er i dag en af de mest solgte skrifttyper (hvis ikke den).

Den bliver brugt vidt og bredt i dag i hele verden, og fungerer virkelig godt til store fede overskrifter, hvor den virkelig “trænger igennem”.

Gilroy skrifttype

Se, køb og download Gilroy lige her →


4. FF Din

FF Din er bestemt også svær at komme udenom. En skrifttype der har eksisteret siden 1995, og som siden er brugt hyppigt.

Blandt andet er FF Din den skrifttype der er brugt på alle vej-/ og motorvejsskilte i Tyskland, så hvis du har været syd for grænsen, har du nok lagt mærke til den.

Det er en skrifttype som udstråler myndighed og troværdighed hele vejen igennem.

FF Din font

Se, køb og download FF Din lige her →


5. Gibson

Navnet på denne skrifttype skal på ingen måde forbindes med guitarmærket af samme navn. De har intet tilfælles.

Gibson er en utrolig behagelig skrifttype. Den er afrundet uden at være for blød, den er rolig uden at være kedelig, og så rummer pakken med skrifttypen alt fra den helt fine tynde, til den helt ekstremt tykke.

Denne skrifttype giver masser af muligheder, og har du kun råd til at købe én, så er denne måske et godt bud.

Gibson font

Se, køb og download Gibson lige her →


6. Larken

Uff… denne skrifttype… hver gang jeg ser den, er der bare et eller andet kilder. Den er decideret smuk og lidt mystisk på den fede måde. Det er en skrifttype jeg aldrig bliver træt af at kigge på.

Skal man lave et logo til et advokatfirma eller noget i den kategori, så er Larken et oplagt valg!

Larken font

Se, køb og download Larken lige her →


7. Kontora

Kontora er meget… kontoragtig. Ej, det passer selvfølgelig ikke, men stram og konservativ er den, og på den fede måde.

Skal man bruge en helt ren og enkel Sans Serif skrifttype uden så mange dikkedarer, så er Kontora the way to go!

Kontora font

Se, køb og download Kontora lige her →


8. Proxima Nova

Hold på hat og briller for Proxima Nova byder på lidt mere end andre skrifttyper. Køber du den fulde version, får du intet mindre 48 varianter af skrifttypen.

Proxima Nova kom til verden i 2005 – designet af Mark Simonson, og er en opdateret version af den tidligere Proxima Sans.

Proxima Nova font

Se, køb og download Proxima Nova lige her →


9. Gotham

Gotham skrifttypen kom til verden i 2000, og er i dag en vældig benyttet font.

Det er en flot skrifttype med mange anvendelsesmuligheder, og kan for nogle minde lidt om Montserrat skrifttypen, men i mine øjne er Gotham et bedre valg.

Gotham font

Se, køb og download Gotham lige her →


10. Brandon Grotesque

Denne skrifttype måtte lige med. Primært har valgene herover været regulære Sans Serif fonte – og det er Brandon Grotesque i bund og grund også, men den har noget karakteristika som de andre ikke har.

Skal man bruge noget der skiller sig lidt ud, så er Brandon et muligt valg.

Brandon Grotesque font

Se, køb og download Brandon Grotesque lige her →


Flotte skrifttyper er pengene værd…

At købe flotte skrifttyper, kan hurtigt komme til at gøre ondt på pengepungen, for som regel er det en halvdyr fornøjelse.

Men – har man et projekt eller en identitet som skal skille sig ud og virke troværdig, så er det også pengene værd. Man vil få en font der typisk er mere gennemarbejdet, og som – grundet prisen vil være knap så udbredt som de gratis skrifttyper.

Vil du ikke bruge penge på skrifttyper, så læs mit indlæg her med de bedste gratis skrifttyper.

Tak fordi du læste med!