Skrifttyper – de bedste gratis fonte

24. juni 2023
skrifttyper i en bog
Forfatter på bloggen Christian Cortsen
Af Christian Cortsen
Jeg er grafisk designer og webdesigner, indehaver af det grafiske bureau Vektropol og forfatter her på bloggen.
Opret forbindelse med mig på LinkedIn

Skrifttyper er en vigtig del af ethvert design. Det er det, der giver dit design liv og personlighed. Derfor er det vigtigt at vælge den rigtige skrifttype til dit projekt.

Heldigvis er der et stort udvalg af gratis skrifttyper der er tilgængelige, og det kan gøre en stor forskel for det visuelle udtryk, at finde de(n) helt rigtige skrifttype(r).

Mine personlige favoritter

I mit arbejde som logo designer, går der ikke en dag uden at jeg overvejer skrifttyper, og jeg er meget passioneret (og nørdet) omkring det.

Hver skrifttype har sin egen anatomi, sin egen karakteristika, sin fordel – og sjæl. Sidstnævnte kan måske være en anelse søgt for dem der bare ønsker noget der fungerer, men valget af den rigtige skrifttype kan virkelig gøre stor forskel, når man skal udarbejde et materiale som skal præsenteres for andre – uanset om det er en brochure, en hjemmeside, et visitkort eller et logo.

I dette blogindlæg vil jeg gennemgå mine personlige favoritter, og udvalget er primært funderet omkring Sans Serif og Serif fonts.

Gratis skrifttyper

Hvis du er på udkig efter gratis skrifttyper, så er der masser af muligheder. Der er mange gode ressourcer, hvor du kan finde skrifttyper, der er gratis at downloade, og jeg vil her dele nogle af mine absolutte favoritter.

Google Fonts – de 10 bedste

Google Fonts er et godt sted at starte, da der her er et stort udvalg af skrifttyper, der er gratis at downloade – og ikke mindst lovlige at installere og bruge i dit design. 

De er alle open source, så du kan bruge dem til ethvert projekt, uanset om det er personligt eller kommercielt.

1. Inter Tight

Inter Tight er en specialversion af skrifttypen Inter. Her er der mindre luft mellem bogstaverne, hvilket gør en stor forskel i forhold til originalversionen.

Stilmæssigt er skrifttypen en moderne pendant til Helvetica, og den udstråler både noget informativt, noget troværdigt og noget eksklusivitet.

Inter tight font

Find Inter Tight her


2. Plus Jakarta Sans

Er man på udkig efter noget friskt og noget der næsten kan matche premium skrifttyper (såsom Gilroy m.v.), så er Plus Jakarta Sans et godt bud.

Det er en skrifttype som blandt andet vil tage sig rigtig godt ud på hjemmesider, hvor der er fokus på store korte overskrifter, da den er let læselig og “venlig” at se på.

Plus Jakarta Sans font

Find Plus Jakarta Sans her


3. Fira Sans

En skrifttype med masser af karakter, og en font som jeg personligt er ret vild med. Engang imellem finder man en af de fonte, som grafisk har sin helt egen sjæl og som kan stå alene, uden at der behøver være andet – kun fordi den er interessant at se på.

Fira Sans skrifttype

Find Fira Sans her


4. Space Grotesk

Ingen liste uden noget der stikker ud – og det gør Space Grotesk fonten i den grad. Det er en skrifttype med groteske detaljer, som bestemt ikke er for alle, men engang imellem har man brug for noget, der får folk til at stoppe op.

Space Grotesk font

Find Space Grotesk her


5. Aleo

Aleo er en såkaldt Slab Serif font, og denne er udviklet med inspiration fra en anden kendt skrifttype – Lato.

Har man et meget seriøst budskab at formulere, så er Aleo et god bud.

Aleo font

Find Aleo her


6. DM Serif Display

Skal man bruge en font som virker perfekt til overskrifter, så skuffer DM Serif Display ikke. Det er en smuk Serif font, hvor der virkelig er tænkt over fine detaljer – uden at det bliver for meget.

DM Serif Display font

Find DM Serif Display her


7. Oswald

Man kan ikke rigtig komme udenom Oswald fonten. Den er nærmest blevet en klassiker, og er oprindeligt designet til digital brug, hvor den gør sig rigtig godt med de smalle bogstaver.

Den er fantastisk til overskrifter, knapper m.v.

Oswald font

Find Oswald her


8. Manrope

Til overskrifter er jeg personligt ikke så vild med Manrope, men til brødtekst derimod – der tager den kegler, så finder man en font der fungerer rigtig til overskrifter, så kan man her lave et par, som kan imponere.

Manrope font

Find Manrope her


9. Titillium

Denne skrifttype rummer så meget. Den fungerer suverænt både til overskrifter og brødtekst. Den er skarp og lettere kantet, den er interessant og nem at læse, og den har en helt særlig troværdighed over sig – uden at den bliver kedelig.

Titillium web font

Find Titillium her


10. Kanit

Rosinen i pølseenden. Denne skrifttype er bestemt også værd at overveje – både til overskrifter og brødtekst, men den kan naturligvis også kombineres med andre.

Igen en Sans Serif font med karakter, og med stile der går helt fra “Thin” til “Black”.

Kanit font

Find Kanit her


Andre steder at finde gratis skrifttyper

Nogle gange kan man bare ikke finde det der skal bruges på Google Fonts, og så må man jo lede videre.

Der er masser af steder på nettet hvor man kan finde gratis skrifttyper, men med et stort udvalg, hører også blandet kvalitet.

En af de mest kendte steder for gratis skrifttyper er DaFont.com. Her kan man finde tusindvis af skrifttyper, og der er uden tvivl gode brugbare iblandt, men det kan være svært at finde det helt rigtige, og ofte kan det også være svært at blive helt klog på brugsrettighederne derinde.

Lad os kigge på nogle lidt mere seriøse udbydere i stedet…

1. Fontshare

Fontshare er en service startet af Indian Type Foundry (ITF), og her kan man uden tvivl finde god kvalitet for – 0,- kroner.

ITF står blandt andet bag de meget populære open source fonte Poppins, Rajdhani og Teko (som bestemt også er værd at tjekke ud på Google Fonts).

I skrivende stund er der 100 forskellige gratis skrifttyper i meget høj kvalitet.

2. Adobe Fonts

Har man et abonnement på Adobe (Creative Cloud), så har man også gratis adgang til Adobe Fonts.

Der er dog en hage. Man kan ikke downloade skrifttyper herfra, men “kun” synkronisere dem med sine Adobe programmer – og også hjemmesider. Så… hvis du en dag ikke længere er kunde hos Adobe, så forsvinder skrifttyperne også.

Udvalget er stort, og man kan virkelig finde nogle premium skrifttyper som ville være dyre at erhverve.

Blandt andet kan man Neue Haas Grotesk, som er en flot nyfortolkning af Helvetica, og som jeg personligt har brugt et hav af gange til både logoer og printartikler.

Se mere på Adobe Fonts her

3. Awwwards

Awwwards er mest kendt for at være et udstillingsvindue for webdesignere, men her kan man også finde en side med pt. 283 gratis skrifttyper.

De er alle lavet af freelance designere – og altså ikke af Awwwards selv, så siden jeg herunder linker til, er ikke mulig at downloade direkte fra. Det er en “samlingsside” der linker ud til diverse steder på nettet, hvorfra skrifttyperne kan downloades.

Se mere på Awwwards her


Toppen af poppen

Hvis du ikke kan stille dig helt tilfreds med gratis skrifttyper, og tænker at der da må være noget bedre, så se mit indlæg om betalte skrifttyper lige her.

Tak fordi du læste med!